Saturday, June 28, 2008

Hasil siasatan..

Training punya la bagai nak rak... tapi tengok la result ni...


Result ni melegakan pasal semua ok...



Alhamdulillah jugak pasal aku dok buat macam macam sukan.. terutamanya triathlon... kalu tak, mungkin result tu lagi teruk kan kan kan...

Sekarang ni doktor dah bagi aku 2 jenis ubat untuk Kolestrol dan Tekanan Darah - Crestor & Micardis

Tuesday, June 24, 2008

Akuuu....

Selepas pulang dari melawat moto aku tu.. haa.. ni sket gambar pasal aku pulak..


Aku kena pakai alat ni ( utk periksa tekanan darah ) selama 24 jam.. alat ni akan bekerja setiap 20min pada waktu siang dan setiap 45min pada waktu tidur..


Kesan dari pemakaian alat ni... aku lebih tension pasal bacaan yg ditunjukkan oleh alat ni setiap kali selepas ujian, tekanan darah aku tak pernah kurang dari 145/95.. AARRGGHHHH!!!!!!

Nasib baik gak aku dok buat mcm report RPM tu.. kalu tidak aku tak tau berapa tinggi lagi naik tekanan darah aku ni...

Motor ku...

Lepas saja di soal siasat oleh pakar jantung tadi, aku pegi plak melawat motor aku yg skg ni dlm ICU...

Barai ooo....


Itu "doktor" pun refer kat manual pasal sakitnya agak critikal heheee...




Bila la nak sihat balik moto aku nih...

Sedikit pengajaran dari kejadian... Asalnya motor ni takde masalah tapi setelah di"tikus"kan oleh mekanik yg tak tau apa yg dia buat.. last last masuk ICU motor aku Ceehhh.....

Sahabat ku...


Hari Isnin lepas ada temujanji dengan Pakar Jantung lagi... sambil dok tunggu doktor, aku layan tv jap.. skali tengok.... laaa... ini Abang War (bukan nama sebenar) dah ambik satu slot dalam MHI TV3 laa...

Kalu nak tau detail apa yg Abg War kita cakap ni jemputlah ke Sireh Emas , dia ni toukey kat situ.... mmmmm

RPM25(15-21/6)

Isnin - OFF
Selasa - Brick (1st time aku buat nih ) - Kayuh 30km 1hr 15 ; Lari 5km - 35min
Rabu - Lari - 10km 1hr 16min
Khamis - OFF
Jumaat - Kayuh - 40km - 1hr 45min
Sabtu - Kayuh - 60km - 2hr 25min
Ahad - Lari - 5km - larian tersekat sekat... ***peringatan - jangan buat larian di kawasan perumahan pada hari ahad petang pasal anda akan jadi jurupandu arah....

Saturday, June 21, 2008

Malakoff University Duathlon




Ada berminat mau cuba duathlon?

Cuba lawat site ni Malakoff Duathlon

Wednesday, June 18, 2008

Renang di PD

Hari sabtu lepas kami sekeluarga memenuhi jemputan Zulhassan dan keluarga ke PD...

Lega jiwa bila tengok anak-anak gembira bermain kat pantai... cuma panas sket la kalau nak banding dengan jeram...

Gambar tak banyak pasal, bateri habis caj...

Gembira sampai tak ingat nak makan..


Huh.. dari jauh pun sempat lagi melambai.. ke dah penat swim?? heheee...


Main-main pasir tepi pantai... aku tak dapat peluang macam ni masa kecik dulu... tapi diorang ni... Alhamdulillah...



Ikutilah rakaman saat saat cemas aku masa renang hari tu..


video



video

TQ Zul..

RPM24 (9-14/6)

Isnin - Lari - 10km - 1hr 15min ; Kayuh (atas roller ) - 7km - 21min
Selasa - Lari - 5.9km - 42min
Rabu - Swim - 3.1km - 1hr 33min (Macam macam kuak ada)
Khamis - Swim - 3.1km - 1hr 31min (kuak rojak)
Jumaat - Ke HOSPITAL - heheee...
Sabtu - Swim Open Water di PD... Masih takut lagi..
Ahad - Lari - 5km - 35min ( Larian mental pasal ingat Tekanan Darah Tinggi )

Sunday, June 15, 2008

Jom la Abah...

Hari Ahad...

"Bah... jom la ki jalan mana mana..." kata anak sulung aku..

"Weh.. takleh... pasal hari ni satu hari abah nak kena kencing je nih.. heheeee" kata aku..

"Ala Bah.. apa susah.. bawak je la tong tu, nanti nak kencing mana mana senang.. tak yah nak cari toilet" katanya...

Pehhh.... Hampeh...

Kepala pening....

Hari Jumaat lepas.. bangun pagi je kepala rasa pusing.. bila pergi klinik je doktor terus bagi surat supaya jumpa doktor pakar...

Appointment dengan Pakar Perunding Kardiologi Hospital Pakar Damansara.. waaa.. dahsyat tu... Aku ada masalah jantung ke??? ok lah kalau cam tu.. aku terus pergi ke hospital tu...

Sampai sana je bila dah daftar, tak sempat lagi jumpa doktor tu, dia terus suruh aku pergi buat ujian ECG & Stress Test.

Dari report ECG, doktor cakap aku ada masalah jantung minor sejak dari lahir lagi..Haaaaa!!!! tapi katanya lagi.. itu tak memudaratkan.... Alhamdulillah...

Bila ke Stress Test, sebelum menjalankan ujian, doktor mendapatkan beberapa input dari aku pasal aktiviti sukan yg aku buat, sambil misi memasang beberapa sensor di badan... Bila nak mula ujian tu je doktor cakap.. " Tekanan darah you ni tinggi... selalunya kalau selalu buat latihan kecergasan, takanan darah tak setinggi ni.." aku dah agak pasal memang aku ada sejarah keluarga pasal darah tinggi ni... Tekanan masa tu 140/80 kalau tak silap..

Ada 4 peringkat ujian, berjalan perlahan, berjalan laju, berjalan sangat laju dan berlari hingga mencapai Heart Rate Maximum ( bagi aku 185BPM )

Dari ujian pertama hinggalah ke 4, doktor kata tekanan darah aku meninggkat mendadak pada setiap ujian... hingga pada satu masa tekanan darah aku melebih had iaitu 210/110???(nombor ni lebih kurang tu la pasal aku lembap sket nak ingat nombor ni).. tapi aku rasa ok je...

Doktor kata rasa ok tu pasal aku dalam keadaan kecergasan yang baik.. MMMM... bagus la kalau macam tu.. TAPI... jika tekanan sebegini tidak dikawal, maka jantung aku mungkin akan MEMBENGKAK!!! ALAMAK.. apa doktor ni cakap ni...

Jadi kesimpulan sementara yg doktor pakar tu boleh buat ialah aku menghadapi masalah TEKANAN DARAH TINGGI.. Uh uhuh uhhuhhhh... jadi beberapa ujian akan dilakukan terhadap aku untuk mengetahui punca dan cara untuk mengatasinya...

Aku bagi tau doktor yg aku tak nak amalkan makan ubat darah tinggi... dan dia kata kalau umur bawah 40tahun.. mereka boleh ikhtiarkan supaya benda tu boleh dielakkan.. tapi kena lah melalaui beberapa ujian...

Antaranya ialah Ultrasound Buah Pinggang - untuk memeriksa kesempurnaan buah pinggang , X-Ray Dada, ujian darah dan ujian air kencing..

Yang part Ujian Air Kencing ni yang best sket, pasal dia bagi botol ni haaaa....



besar giler... diorang suruh aku kencing dalam botol ni selama 24 jam heheee.... aku takut overflow jee... hari senin ni kena hantar balik ke hospital

Udah sampei...

Petang Jumaat ari tu dapat call dari Choy.. kasut dah sampai.. Jadi tanpa berlengah aku terus pegi jumpa dia...

Haa.. lepas ni boleh la lari jauh sket.. itu pun kalau cukup angin... heheheeee...
Dia kata beberapa orang member menguji kasut ni tempoh hari di Sundown Run Singapura.. diorang lari 42km dan 84km tanpa masalah... MMMMmmmm maknanya ok gak kasut nih.. cuma aku je la yg tak ok... kita saksikan...

Thursday, June 12, 2008

RPM23

Lupa nak report ringkasan permainan minggu cuti..
Ahad - Relex pasal dah berjaya mengeteh di CH
Isnin - Lari - Villa Dahlia ke Tanah Rata ( Tak tau brapa jauh ) - pegi balik - 43min
Selasa - Swim santai di Kolam SMKB - 1k ( byk lepak dr swim )
Rabu - Swim santai di Kolam SMKB - 1k ( byk lepak dr swim )
Khamis - Swim santai di Kolam SMKB - 1k ( byk lepak dr swim )
Jumaat - OFF
Sabtu - Drive ke KL
Ahad - Lari - 5.9km - 43min

Wednesday, June 11, 2008

Mengeteh di Cameron Highland


Panjang cerita mengeteh ni kalu nak cerita.. tapi lebih kurangnya macam ni la..

Tujuan utama kami (BBB & kenalan) ialah untuk berkayuh beramai ramai dan mengeteh kat kedai teh Kilang Boh di Habu.. sambil sambil tu pulak menderma sikit sebanyak kepada orang orang asli di perkampungan yang kita singgah tu.. Kampung yang menjadi target kami ialah Kpg Orang Asli Kuala Boh... pasal kpg ni terletak di tengah tengah perjalanan kami yg berjarak lebih kurang 50km.. dan terdapat MASJID disini (fuh jauh tu mengayuh utk mengeteh... heheee) dan juga utk merasa kayuhan dlm ladang teh..





Ini adalah trip mengeteh ketiga bagi aku dalam tempoh tiga tahun, tahun pertama kedai tutup, tahun kedua kedai tutup gak pasal sampai kat sana malam.. dan ni tahun ke tiga..

Jumlah pengayuh kali ni 48orang... tahun sebelumnya 23 orang dan tahun yg pertama 12orang.. dalam hati berkata.. sempat ke nak minum teh ni.. rider ramai mesti macam macam kerenah.. huh... tadak hal lah... janji gumbira...

Meh budu scawang....

Aku disuruh dok depan, pasal aku dah datang kat sini 3 kali.. manakala yg lain tu kebanyakannya 2 kali.. itu je alasan diorang.. huh..

Dengar taklimat sket.... sket punye pasal la jadi sesat tuuu....

Teknik regangan airbag...

Sebelum memulakan perjalanan, kitorang buat sikit penerangan, regangan sikit dan bacaan doa... harap harap perjalan kami selamat hingga ke kedai teh tu..

Mula kayuhan lebih kurang pukul 8pagi.. kayuhan tak sampai pun 5km, aku dah bawak diorang ke laluan yg salah.. mungkin pasal sikit je penerangan diawal perjalanan tadi.. terpaksa patah balik.. dah rugi 2km kat situ.. apa daa lu leader...

Antara yg menarik dalam lalau ni ialah satu laluan downhill sejauh 7km kalau tak silap.. waaa... jauh tu.. downhiller memang cukup suka part nii.. tapi bila sumer dah selesai mendownhillkan diri terdapat beberapa member BBB yg terbabas dan tergolek dok.. tapi sib baik kecederaan tak brapa serius..

Tok G.. antara yang terbabas masa downhill... sabo sabo...

Seterusnya rehat di Kg Kuala Boh.. lebih sejam kami disini.. antara aktiviti termasuklah tidur, makan, bersantai sambil menderma.. kami kembali berkayuh selepas solat Zohor..

Santai.... bangnan di belakang tu adalah Masjid Kg. Kuala Boh


Syok dapat menderma kat anak anak orang asli...


BBB

Sebaik memasuki ladang boh.. kami disambut dengan hujan yang agak lebat dan berterusan hingga ke kedai teh.. heheheee.. baru la syok dapat minum teh panas...

Salah satu pemandangan yg dapat dirakam..

Hujaaann.... sejuk giler bai... yg tak krem buleh krem ni...



Teknik asas MTB.. "Mai Tolak Beskal"... huhuhuhuhuuuuu

Kami tiba di Kedai Teh Ladang Boh kira kira jam 4.30ptg, masa tu kedai dah nak tutup.. tapi disebabkan bilangan kami yg ramai, datang dari jauh dan berhujan plak tu... tokey kedai tu melanjutkan operasi hingga pukul 6ptg.. Nasib baik... heehehee


Cubaan kali ke 3 dlm 3tahun.... puas hati dapat mengeteh bersama kengkawan..

Kami siap mengeteh dalam pukul 6ptg dan kembali ke apartment selepas tu...

Selesai projek mengeteh ni.. ana sambung plak cuti sminggu sempena cuti sekolah...

Kolam..


Kat KB ada satu je kolam yg aku tau.. itu pun hanya 25m jer.. kolam ni pulak tak dibuka utk umum.. ni yang dapat masuk pun pasal ikut Ironman Razani, Zafrul & kengkawan diorang...

Almaklumlah kalau dah swim satu kolam dengan pro ni... tengok diorang training.. huh.. nama lagi pro kan.. terasa kita macam bebudak jee...

Tapi nasib baik la ada kolam ni.. kurang kurang dapat gak aku ikut diorang berendam kat kb ni... Alhamdulillah..

Sunday, June 8, 2008

RPM22

Tak banyak yang boleh dibuat minggu ni... Ntah camne boleh jadi sibuk.. keje OT, anta moto workshop, beli pekakas utk bercuti dll...
Isnin & Selasa - Balik lewat - OT - plan nak lari malam tp hujan.. KANTOI
Rabu - Lari - 5.9k - 42min
Khamis & Jumaat - KANTOI
Sabtu - Epic Ride d Jim Thompson Trail Cameron Highland - 50++km - 48riders - 10hr 15min - ENJOYYY!!!!

Homesick....


sedikit kenangan bersama famili...


Rumah tepi sungai.. tapi takut mandi sungai.. pelik pelikk...
(mmmmm.... mungkin pasal teringat peristiwa lemas masa tengah mandi sungai masa kecik dulu..) ntah lah....

Memang standard kalau lepas cuti panjang... Bila time drive ke kl... bawak kereta tu slow giler... 12jam KB-KL.... MALAS SUNGGUHHH!!!!!!