Sunday, April 26, 2015

Ride Frazer Hill

26/4/2015

Sekarang lebih bersemangat untuk bermotosikal bersama-sama kerana masalah bluetooth dah setel. Boleh la kami berbual masa tengah ride. Sangat mengurangkan boring.

Kali ni tiba-tiba je rasa nak ke Fraser Hill, almaklumlah lama sangat tak naik sampai atas. Terbaru masa trekking di Puncak Pine Tree dan Double Hills.

Kami pernah drive ke sini, tahun 1999 kalau tak silap, anak dua  masa tu tapi kami terpaksa drive turun pukul 10malam pasal anak sulung tak senang duduk.

Lain-lain yang selalu buat adalah berbasikal kesini, sekali sampai menara jam dan yang berkali-kali lain tu sampai ke Gap je. Ok la tu... heheee

Layan motor kat sini memang best, sejuk dingin je. Tapi masa dekat emapangan bawah sana panas tak ingat pnye...

Gamba gumba skit macam biasa :-)

Sebelum sampai ke simpang Gap kami singgah di Papan Kenyataan ni. Tempat Henry Gurney kena serang hendap dek komunis. Pernah terbaca bahawa, penduduk Palestine bergembira bila mendengar berita kematian si Henry Gurney di Malaysia ni. Patut la namanya dok di sekolah budak-budak nakal di Melaka. Memang jahat orangnya.

Tak perasan pulak ada batu ni masa naik sebelum ni. Mungkin kali ni ride perlahan sangat kot :-)

Tak ada apa yang best kat sini kalau nak diikutkan. Tak happening la kata mat saleh. Tapi kalau datang nak duduk relek-relek dan tenangkan otak, sini lah tempat yang sesuai.

Ngeteh di restoran tepi padang golf pong sodap.


Takde plak aku nampak pemukul pemukul bertugas hari ni


Sekadar untuk buat rujukan besok-besok takut ada plan nak bermalam disini.


Lepak kedai kopi tak kurang jugak lamanya. Kami ambik keputusan untuk gerak turun. Langit kat atas pun macam tak best je masa tu. Jam pukul 2 petang. Singgah solat Zuhur di Masjid dekat-dekat situ dan bergerak turun.

Pemandangan masa turun pun best gak.

Ada satu jambatan masa perjalanan turun ni, pemandangan memang best, luas mata memandang tapi makcik plak gayat nak berhenti atas jambatan tu.. Tinggi sangat katanya.. Takpa laaa... Lenkali kita ambik gambar atas jambatan tu.


Sampai rumah pukul 4 petang. Singgah Bandar Sg. Buaya kejap sambil-sambil tengok bekas rumah sahabat kami... Masuk tol sg buaya, main hujan baaeeekk ponye sampai umah.

Alhamdulillah

Sunday, April 19, 2015

Batu Arang Heritage Ride

Dapat jemputan last minit pasal ada sahabat yang tarik diri. Pagi-pagi siapkan beskal dan bekalan air kua rumah terus ke rumah aboi utk dapatkan passport kayuhan.

Laluan kali ni sekitar Pekan lama Batu Arang. Jarak perjalanan 30km sahaja tapi aku tau betul kalau jarak pendek macam ni, laluan pasti sukar. Bukit canak sudah pasti.

Seperti tahun lepas, memang ramai pengayuh tapi ikut kata penganjur jumlah keseluruhan peserta kali ni adalah 1200 orang.... Woowww... ramai tu... jem la trailhead nanti.


Panas yaa ampooon... bekalan air pun dah makin kurang ni.. kena bajet skit


Tak banyak gamba yang diambil, terlalu ramai peserta dan terlalu panas laluan tu.

Ambik je medal, aku terus ke khemah makanan, layan air sirap pun jadi...

 
Alhamdulillah
 


Alhamdulillah

Sunday, March 15, 2015

Jalan jalan Cameron Highland - Gunung Berinchang

Cameron Highland pun lama dah tak sampai. Kali ni kami book je hotel, sampai masa terus pergi...

Macam biasa dok sini memang best..

Rancangan utama, kami berdua bercadang nak menapak naik ke Puncak Gunung Berinchang.

Pernah buat "ride n camp" di situ tak lama dulu. Sejuk yang amat waktu malamnya. Bunyi menara telekomunikasi ditiup angin waktu malam mcm duk kawasan puaka la plak.


Copthorn Hotel, kami pilih pasal dekat ngan gerai-gerai sayur d Kea Farm. Bley shopping sayur segar utk makan dalam bilik.


Self timer dengan fon je


Awal pagi kami berdua mulakan perjalanan betul betul jalan kaki ni. Awal tu maksudnya pukul 830 pagi :-)


Kanak-kanak tak mau ikut pasal masing masing ada rancangan masing-masing. Nak ke gym, nak sambung tido, nak gi swimming pool. Pool kat sini airnya hangat.


Welfie la sapa lg nak tulon ambik gamba. Background ladang teh Sungei Palas.

Kalau ikut GPS, perjalanan pergi balik sejauh 13km dari hotel. Hamtam sajalah...


Pagi ni diorang lakukan aktiviti membaja. Guna kapaterbang tu... Hebat betoi... Baja diorang ni dalam bentuk pallet. Asap putih tu sebenarnya pallet warna putih.


Mak Kebayan


SOS....

Tenang betul kalau boleh lepak sini


Dalam 2km sbelum puncak, ternampak la plak ada kebun ni, katanya kebun strawberry tertinggi di CH.. Mana taknye tinggal 2km lg dari Puncak Gunung Berinchang.


Apalagi, bersantai la...





Kensel perjalanan ke puncak pasal mem dah tak larat dan masa tak mencukupi Tengahari nak kena check out plak.


Lagi gambo sebelum turun


Diorang ni membaja dari pagi sampai tengahari.



Kami sampai ke bilik jam 1115, kemas-kemas barangan utk gerak pulang.

Lain kali jika ada kesempatan, kami nak cuba lagi menapak naik ke Puncak  Berinchang dari hotel. InsyaAllah....

Alhamdulillah

Tuesday, March 15, 2011

Kenduri Kahwin

Salam.....
Minggu cuti sekolah kali ni aku kena balik kampung sesorang utk upacara perkahwinan Chiko. Sepatutnya kami sekeluarga bercuti seminggu di kampung tapi disebabkan kakak ipar aku ada rombongan meminang di KL maka terpaksa la aku pecah pecah kan kehadiran tu...
Aku tetap balik kampung untuk majlis kahwin chiko tu pasal dah lama janji, org umah aku dok la umah layan kakaknya dan keluarga bertandang ke Rawang.

Biasalah, kereta ada satu je. Aku layan motor lagi la balik kampung kali ni. 2 minggu lepas dah balik ngan motor dengan anak aku. Pergh... selang seminggu tu...

Takpalah, ni skit gambar nak dikongsikan.....

Aku nak ambik gambar finishing line Jelajah Malaysia kat Bentong ni, tapi disebabkan malas nak berhenti aku hantam je. Maka masuk la gambar apek ni... tadak hal....

Setiap kali melalui kawasan ni aku teringin sangat nak ambil gambar tapi tak sempat... kali ni aku siapkan kamera awal awal....

Bukit 7 Merapoh

Kamera tak ok kot... spatutnya pemandangan sini memang lawa...
Cuaca hari tu mendung aje... memang layan bermotorsikal kali ni...
KB Mall.... 6 jam untuk perjalanan Rawang - KB... ok la tu..
Geng geng BBB yg sempat singgah di rumah kedai kitorang.... Trimo kasih Ckuku, Aboi, Muda & Langgar ngan keluarga mereka kerana sudi singgah di rumah kami ni...

Pukul 1000 kami terus ke rumah Chiko, skali sampai kawan masih bertuala lagi... uh uh uuuh.... awal sangat la ni...
Posing pengantin baru
Bersolek...
Panglima Chiko ari ni yek! heeeheheeee
Bergerak ke rumah pengantin perempuan jam 1100, ikut pada jam kira majlis paling awal pernah aku ikut... hujan rahmat hari tu.... kejap hujan kejap reda.... Alhamdulillah
Otai ni... tengok lense la... betoi tak Aboi...
Abg Langgark pun kira "Otai" gak tang nikah kawin ni..

Berhujan kita hari ni... aku ingat masa majlis kahwin adik aku si Farid.... siap banjir lagi...

Cobaaan....
Otai tak payah dok tempat spesel... celah tingkap ni puon jadik...
Muda... tengah buat praktikal ni... tengok flash dia tala kemana? lepas dia ambik gambar ni berpinau bijik mata ambo.... betuah betoi si Muda ni...
Tengok plak flash otai muda Ckuku ni... ini la yg sepatutnya si muda tala flash dia tu...
Dari jauh je menembak...

Kameraman on duty...
Selamat Pengantin Baru Chiko.... moga berkekalan hingga ke akhir hayat... Amiin.

lapar ke bang Hujan lebat betul masa rombongan sampai.... perhatikan... tak ramai lagi tetamu masa kami sampai pasal awal sangat. Tapi aku stuju dengan jadual ni pasal rombongan pengantin tak payah nak menyebok dengan tetamu lain. Besan pun sempat bercerita pasal orang tak ramai lagi....

Lauk pung banyak... maklumlah takda orang sentuh lagi...
Kenangan...
Selesai je majlis tu aku terus balik rumah ngan Muda. Aboi, Ckuku & Langgark pula ke sempadan... Rantau Panjang katanya... apa lagi borong sakan la...
Sampai rumah aku baring kejap, rancangan nak gerak balik Rawang pukul 1530 hari tu. Sedar sedar je dah pukul 1800... mmmm jalan tetap jalan... lewat la skit...
Sempat jugak mengeteh dengan Aboi & d geng kat Bukit Bunga.... Perjalanan lepas ni, konar monar di Jalan Jeli - Grik. Masa gerak dari sini 2000HR. Canteeek...
Ckuku blanja makan.... TQ Ckuku
Aku blasah je ambik gambar ni... kat atas jambatan Tasik Temenggor
Terpaksa berhenti isi minyak di Grik, pasal masa isi minyak di Jeli kawan pam tu tak tutup tangki minyak betul betul... patut la aku asyik dok bau petrol je spanjang perjalanan dari Jeli Grik.
Selalunya aku akan isi minyak di Hentian Sungai Perak. Satu lagi aku kena berhenti untu1k pemmeriksaaan polis.... dekat 20minit kena tanya macam macam soalan yg entah apa apaaa daaaa.....
Berapa laju tadi, hujan tak tadi, sorang je ke, berapa rega motor ni, apasal enjin terkeluar.... Cheh, cakap la nak tanya banyak lagi.. buleh la aku double standkan motor tu... pastu boleh la kita lepak lepak abg polis weh.....
Hentian seterusya di Tapah, sorang kawan motor datang kat aku mintak tolong pasal rantai motor dia putus... alamak.... apa aku nak buat? Nasib baik ada lagi sorang kawan dia yang nak tolak motor tu ke exit terdekat.....
Sampai rumah pukul 0200hr...
Alhamdulillah....